Juhani Räsänen Etsimme yhteyttä-etsi sinäkin!

Omista joulusi hyvälle tahdolle!

Olen omistanut 76 vuotisesta elämästäni viimeisimmät seitsemän eläkeläisvuottani vuotta hyveiden ja vahvuuksien tutkimukselle, kirjoittanut asiasta yhden tietokirjan, lukuisia artikkeleita ja johtanut kahta peruskoulun kehittämishanketta. Olen käynyt läpi eri puolilla maailmaa tehtyjä  tutkimuksia, joissa hyveet ja vahvuudet ovat pääosassa.  Niissä tutkitaan:  Ovatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset onnellisempia? Ovatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset varmempia ja vähemmän masentuneita? Omaavatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset enemmän energiaa ja elinvoimaa? Ovatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset joustavampia ja sitkeämpiä? Saavuttavatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset todennäköisemmin tavoitteensa?  Suoriutuvatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset  paremmin työssään?  Kehittävätkö vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset itseään ja haluavatko kasvaa ihmisinä? Ovatko hyveisiin ja vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset onnellisempia? Kaikkiin kysymyksiin on löytynyt Kyllä-vastaus yhdellä edellytyksellä ja se on hyvä tahto. Meidän ei tarvitse yltää pyhään tahtoon; hyvä tahtokin riittää sillä se on armollisempi.

Hyveiden ja vahvuuksien tutkimuksen kautta olen löytänyt muutamia pointteja. Kiitollisuus ja rakkaudellisuus ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Ystävällisyys, auttavaisuus, anteeksiantavaisuus ja henkisyys  tunnetaan keskeisinä onnentaitoina. Uteliaisuus, sinnikkyys, itsehillintä  tärkeää etenkin  opiskelussa, menestyksessä ja taitojen kehittämisessä eri aloilla. Koulumenestykseen ovat olleet yhteydessä myös toivo, näkemyksellisyys, oikeudenmukaisuus,  rakkaudellisuus ja kiitollisuus. Rohkeus,  huumori,  ystävällisyys, hengellisyys, kauneuden arvostus liittyy onnistuneeseen toipumiseen fyysisestä sairaudesta, psyykkisestä häiriöstä ja traumaattisista kokemuksista. Akateemista menestymistä ennustavat ominaisvahvuudet sinnikkyys, harkitsevaisuus,  luovuus, avarakatseisuus, uteliaisuus, kaukonäköisyys.

Hyveillä ja vahvuuksilla ei ole tärkeysjärjestystä, mutta eri vahvuuksilla on erilaisia vaikutuksia.  Yksikään vahvuus ei voi toteutua ilman hyvää tahtoa. Hyvä tahto määrittelee kaikkia vahvuuksia ja niiden toteutumista. Kun ihmisillä on hyvä tahto niin se tarkoittanee tahtoa rakastaa toisia ihmisiä. Se on myös Joulun pääsanoma: ”Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto…” Hyvässä tahdossa on kyse arvokkaasta elämästä. ”Ei ole maailmassa eikä yleensä myöskään sen ulkopuolella mahdollista ajatella mitään muuta, mitä voitaisiin pitää hyvänä ilman rajoitusta, kuin yksin hyvä tahto. Ymmärrys, älykkyys, arvostelukyky ja muut hengen, miten niitä nimitettäneenkin, tahi rohkeus,  päättäväisyys ja kestävyys aikeissa, nuo temperamentin ominaisuudet ovat epäilemättä monessa suhteessa hyviä ja toivottavia; mutta ne voivat myös vaikuttaa hyvin pahasti ja vahingollisesti, jos tahto, jonka on käytettävä näitä  luonteen lahjoja ja jonka ominaista laatua sen tähden sanotaan  luonteeksi, ei ole hyvä.” (Immanuel Kant 1990)

Juhani Räsänen

KM, tutkija, kouluttaja, tietokirjailija

Syvien vahvuuksien koulu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Mieluummin muulloinkin kun jouluna. Jouluna linnoittaudutaan koteihin ruoka- ja lahjaröykkiöiden kera. Itse menen sopimaan vapaaehtoisesta mielenterveystyöstä, nimenomaan jouluksi ja juhlapyhiksi.

Toimituksen poiminnat