Juhani Räsänen Etsimme yhteyttä-etsi sinäkin!

Omista joulusi hyveille ja vahvuuksille!

 

Olen omistanut 75 vuotisesta elämästäni viimeisimmät viisi vuotta hyveiden ja vahvuuksien tutkimukselle, kirjoittanut asiasta yhden tietokirjan ja johtanut kahta peruskoulun kehittämishanketta. Olen käynyt läpi eri puolilla maailmaa tehtyjä  tutkimuksia, joissa hyveet ja vahvuudet ovat pääosassa.  Niissä tutkitaan

Ovatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset onnellisempia? Ovatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset varmempia ja vähemmän masentuneita? Onko vahvuuksiinsa tukeutuvilla ihmisillä korkeampi itsetunto?  Omaavatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset enemmän energiaa ja elinvoimaa? Kokevatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset vähemmän stressiä? Ovatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset joustavampia ja sitkeämpiä? Saavuttavatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset todennäköisemmin tavoitteensa?  Suoriutuvatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset  paremmin työssään?  Ovatko vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset pitempään työssään? Kehittävätkö vahvuuksiinsa tukeutuvat ihmiset itseään ja haluavatko kasvaa ihmisinä? Ovatko hyveisiin ja vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset onnellisempia? Kaikkiin kysymyksiin on löytynyt Kyllä-vastaus.

Tutkimuksia on tehty niin aikuisten kuin lastenkin keskuudessa. Erityisesti kiinnostus on kohdistunut lasten tulevaisuutta koskeviin tutkimuksiin. Tutkimukset osoittavat, että vahvuudet ovat osa ihmisen luonnollista kapasiteettia, mutta niiden käyttö ja voimallisuus avautuu vasta niiden tuntemuksen ja niiden harjoittamisen kautta ja se edellyttää vahvuuksille rakentuvaa pedagogiikkaa. Herään uudestaan ja uudestaan siihen kysymykseen, miksi suomalainen koulu ja kouluviranomaiset niin penseästi suhtautuvat pedagogisen hyvinvoinnin ja hyvinvointi- ja vahvuuspedagogiikan. 

Hyveiden ja vahvuuksien tutkimuksen kautta olen löytänyt muutamia pointteja. Kiitollisuus ja rakkaudellisuus ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Ystävällisyys, auttavaisuus, anteeksiantavaisuus ja henkisyys  tunnetaan keskeisinä onnentaitoina. Uteliaisuus, sinnikkyys, itsehillintä  tärkeää etenkin  opiskelussa, menestyksessä ja taitojen kehittämisessä eri aloilla. Koulumenestykseen ovat olleet yhteydessä myös toivo, näkemyksellisyys, oikeudenmukaisuus,  rakkaudellisuus ja kiitollisuus. Rohkeus,  huumori,  ystävällisyys, hengellisyys, kauneuden arvostus liittyy onnistuneeseen toipumiseen fyysisestä sairaudesta, psyykkisestä häiriöstä ja traumaattisista kokemuksista. Akateemista menestymistä ennustavat ominaisvahvuudet sinnikkyys, harkitsevaisuus,  luovuus, avarakatseisuus, uteliaisuus, kaukonäköisyys.

Hyveillä ja vahvuuksilla ei ole tärkeysjärjestystä, mutta eri vahvuuksilla on erilaisia vaikutuksia.  Joulun odotuksessa nostan esille yhden vaikuttavimmista ja se on kiitollisuus, jota joulun levottomassa huumassa voisi miettiä. Kiitollisuus tarjoaa elämässä turvaa arkisuuden mustaa alakuloisuuutta ja masennusta vastaan. Kiitollisuudesta viisaat ovat lausuneet viisaita. ”Kiitollisuus on sydämen muisti.” ”Kiitollisuus vaientaa sisäiset nalkuttajat.” ” Voit keskittyä asioihin, joista olet kiitollinen, ja tulla paremmaksi ihmiseksi tai voit keskittyä asioihin, joihin olet pettynyt ja tulla katkerammaksi ihmiseksi. Valinta on sinun.” ” Onpa minulla ollut suurenmoinen elämä! Kunpa vain olisin oivaltanut sen aikaisemmin.” ”Olen kiitollinen siitä, että minun täytyy siivota juhlien jälkeen, sillä se merkitsee sitä, että minulla on ystäviä.”

Viime kädessä Joulu kaiken antamisen ja saamisen  keskellä on kuitenkin henkisyyden juhla. Siihen kuuluu hyveitä ja vahvuuksia, jotka liittävät ihmisen suurempiin tarkoituksiin ja elämän merkityksellisyyttä koskeviin kysymyksiin sisältäen esimerkkejä  kiitollisuudesta, toivosta ja rohkeudesta. Keskustelkaamme siis Jouluna näiden vahvuuksien  suojaavasta merkityksestä.

 

Juhani Räsänen

KM, tutkija, tietokirjailija

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat